Otillräcklig höjning av studiemedel

Regeringen har aviserat en höjning av studiemedlen. En student som har fulltstudiemedel ska få 352 kronor mer varje månad efter nyår. Det är ettvälkommet tillskott, men för lite pengar i en alltför tunn plånbok.



Forskaruppror mot politisk styrning

Det mullrar i forskarlaboratorier och korridorer och en proteströrelse växerfram mot klåfingriga politiker som styr forskningen för att få ut mer nytta.I stället riskerar samhället att nu gå miste om stora upptäckter, menarmånga forskare.


Högskolestudenter mer flyttbenägna

Svenskar med högskoleutbildning är mer benägna att flytta för att hittajobb. Är du dessutom man, bor i Malmö och mellan 15 och 29 år är sakenglasklar – du kommer att flytta.


Malmö bättre än Lund på att locka brett

Malmö högskola lyckas bättre med att rekrytera studieovana studenter änLunds universitet.


Studentkåren vill ha närvarande lärare

Gävle En del lärare svarar direkt medan andra väntar flera veckor innan desvarar på e-post eller telefon. – Det vore önskvärt att lärarna var mertillgängliga för studenterna, säger Rickard Petrés, ordförande istudentkåren på Högskolan i Gävle.


”DO struntar i uppenbara fall av könsdiskriminering”

Ny rättsprocess inleds i dag: Lunds universitet stäms för olagakönsdiskriminering i 31 fall. Samtidigt anmäls diskrimineringsombudsmannen,DO, till JO. 31 unga kvinnor stämmer i dag i en grupptalan Lundsuniversitet. De anser att de i samband med ansökan till psykologutbildningenpå ett olagligt sätt blivit förbigångna av män som automatiskt fått förtur.Kvinnorna anmäler samtidigt diskrimineringsombudsmannen, DO, sedan dennebeslutat att inte driva fall där sökande till högskolan diskriminerats pågrund av kön. En ny granskning visar att tre fjärdedelar av Sveriges störstalärosäten använder könsdiskriminerande urvalsregler. Totalt handlar det om5400 fall bara under 2009. I 95 procent av fallen är det kvinnor sommissgynnas, skriver juristerna Gunnar Strömmer och Clarence Crafoord.