Rekordmånga studenter

Sänkta krav fel väg – ledare
I år är det rekordmånga studenter på landets universitet och högskolor. Det betyder att 43 procent av alla 25-åringar har påbörjat högre studier före 25års ålder, enligt Högskoleverket. Läs mer»

Högskolor
får fler studenter - men inte MdH
De flesta högskolor i landet räknar med fler studenter i år, men inte Mälardalens Högskola. Deras prognos visar ingen ökning av antalet studenter medan jämförelsevis Dalarnas Högskola räknar med en 19-procentig ökning och Örebro universitet en 10 procentig ökning av studenter. Läs mer»

Extra stöd

Fler studenter med psykiska hinder
Växjö universitet får ta emot allt fler studenter med psykiska funktionshinder som behöver extra stöd. I dag är det ett 30-tal studenter som får hjälp av universitetet på grund av sitt psykiska funktionshinder,och den gruppen ökar hela tiden. Läs mer»

Antagning Danmark

Allt fler behöver extra kurser för antagning till dansk högskola
Antalet studenter som måste ta extra kurser, s.k. suppleringskurser, för att komma in på högre utbildning i Danmark har fyrdubblats de senaste tio åren.Den stora uppgången kom för ett par år sedan när antagningskraven skärptes. Danske Studerendes Fællesråd anser att det är slöseri med pengar och bevis på en ogenomtänkt utbildningspolitik. Läs mer»

Antagningsprov Italien

Obligatoriska antagningsprov till populära italienska utbildningar
I Italien är det snart dags för antagningsprov till några av de mestpopulära universitetsutbildningarna. Det gäller bl.a. utbildningar inommedicin, odontologi, veterinärmedicin och arkitektur. Utmärkande för dessaär att de har ett begränsat antal utbildningsplatser, som fastställs avregeringen varje år. Läs mer»

Universitet i världsklass

Det går att utveckla universitet i världsklass
Vägen till att bli medlem i den exklusiva grupp som kallas universitet i världsklass kan bara gå via internationella erkännanden. Man kan inte självhävda en sådan status. Det säger Jamil Salmi vid Världsbanken i en färskrapport. Lärosäten som själva betecknar sig som i världsklass gör det oftastpga. bristande förståelse av vad begreppet faktiskt står för och pga.övervärdering av sin egen standard. Läs mer»