Berömvärd satsning på ökad kvalitet i oppositionens skuggbudgetar

Oppositionen har idag presenterat sina respektive skuggbudgetar. Blandförslagen finns kraftiga satsningar på fortsatt utbyggnad av högskolan ochalla tre partierna är överens om att satsa 400 miljoner påkvalitetsförstärkningar inom den högre grundutbildningen. Detta ärsatsningar som Uppsala studentkår starkt välkomnar.




Studenter tillfälligt avstängda

Två studenter vid Mälardalens högskola har stängts av från sina studier isex veckor eftersom de fuskat.




Fler studenter fuskar

Anmälningarna om misstänkt fusk vid Växjö universitet är på väg uppåt.




Rekord på Skogsmästarskolan

Aldrig tidigare har så många studenter studerat på Skogsmästarskolan iSkinnskatteberg. Det är nytt rekord med 165 stycken studenter främst frånSverige men även studenter från Latinamerika och Afrika.


Stora prisskillnader mellan utbildningarnas kurslitteratur

Kurslitteraturen är fem gånger dyrare för jurister än för civilingenjörer iteknisk fysik. De bästa bokfynden finns på andrahandsmarknaden. Nätet ärbilligare än den fysiska bokhandeln – men skillnaden är faktiskt inte alltidså stor.


Bristfälliga språkkunskaper hos studenter

Nyblivna studenter på universitetet i Växjö har mycket sämre språkkunskapernu än för tio år sedan. Ett bra betyg från gymnasiet räcker inte för attklara språkstudierna.



Nytt projekt ska ge bättre utbildning

Lunds universitet vill göra din utbildning internationellt slagkraftig.Nu sjösätts EQ11, ett projekt som kan leda till nya tenta- ochföreläsningsformer och en omvärdering av universitetets främsta uppdrag: atterbjuda en bra utbildning.


Få studenter på Erasmusprogrammet

Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola skickar bara hälften såmånga studenter utomlands på Erasmusprogrammet som de tar emot. Det visarsiffrorna för förra läsåret 2008/2009.




Avgifter hotar mastersutbildningar

Hösten 2011 införs studieavgifter för utomeuropeiska studenter som läser vidsvenska universitet. Regeringen öppnar också för en anmälningsavgift påtusen kronor.


Studenter ännu utan fast bostad

Det finns fortfarande nya studenter på Örebro Universitet som inte har någotfast boende. Studentkårens akutboendet skulle stängt den 30 september, menhåller öppet för att alla inte löst boendefrågan än.


Många doktorander stressade och otrygga

Stor negativ stress och dyster syn på en framtida forskarkarriär. Mensamtidigt en hög grad av tillfredsställelse. Så tecknar Uppsala universitetsforskarstudenter, doktoranderna, bilden av sin situation i en omfattandeenkätundersökning.


Kvalitetsribban höjs inom högre utbildning

Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartietpresenterar nu sina motförslag till regeringens budgetproposition. Vi serdet som positivt att Oppositionen väljer att satsa 400 miljoner på resurserför lärarledd tid då många utbildningar har stora brister gällande kontaktenmed lärare. Satsningar på ett höjt studiemedel och ökade medel för atttrygga studentinflytandet i Sverige är också välkommet, menar Klas-HermanLundgren, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.




"Bra utbildning måste få kosta mer"

Det mest skriande behovet är fler lärarledda timmar, särkilt inom humanioraoch samhällsvetenskap, skriver prorektorerna för universiteten i Uppsala,Lund och Göteborg som idag träffas i Lund för att diskutera kvaliteten iutbildningen.