Studieavgifter

Studieavgifter: Sverige bör konkurrera med kvalitet – ledare
Med studieavgifter skulle vi få färre utländska studenter. Det hävdar företrädare för universitet och högskolor (SvD 10/9) i sina kommentarer till att regeringen i höst ska lägga fram en proposition om avgifter för studenter från länder utanför Norden och EU. Läs mer»

Ingenting är gratis – ledare

Det är rätt och riktigt att gäststudenter från länder utanför EU, EES (Island, Liechtenstein och Norge) samt Schweiz ska betala för sina studier i Sverige. Precis som högskole- och forskningsminister Tobias Krantz säger i SvD i dag ska svenska universitet och högskolor konkurrera genom att hålla hög kvalitet, och inte genom att erbjuda avgiftsfri utbildning. Läs mer»

Gäststudenter får börja betala
Hösten 2011 införs studieavgifter för utomeuropeiska studenter som läser på svenska universitet och högskolor. Regeringen vill även tillåta anmälningsavgifter för utländska studenter, enligt högskole- och forskningsminister Tobias Krantz. Läs mer»

Vi skulle inte ha råd”
Sverige kommer att förlora många av sina utländska studenter om avgiften införs. Det tror såväl berörda studenter som universitetsrektorer. Både kursutbud och framtida arbetsmarknad kan påverkas om lockbetet med gratisstudier försvinner. Läs mer»

Kåren vill inte ha studieavgifter
Uppsala studentkår är starkt kritiskt mot att svensk utbildning på högskole- och universitetsnivå inte längre ska vara gratis för studenter utanför EU, EES och Schweiz. Läs mer»

Kårkritik mot regeringen
Uppsala studentkår riktar skarp kritik mot regeringens förslag att börja ta betalat av utländska studenter som kommer från länder utanför EU och EES. Läs mer»

"Kan inte bjuda på utbildningar till alla"
Snart vill regeringen att många utländska studenter ska betala för att studera på svenska universitet och högskolor. Något som kritiseras starkt av landets studentkårer och väcker oro hos flera skolor. Läs mer»

Utländska studenter ska betala
Det ska kosta pengar att studera vid svenska universitet och högskolor. Avgiften ska betalas av utomeuropeiska studenter från 2011, anser regeringen. Läs mer»

Färre gäststudenter med avgifter
Färre gäststudenter i Göteborg, det blir resultatet om regeringen inför studieavgifter för utomeuropeiska studenter. Den bedömningen gör man både på Chalmers och Göteborgs Universitet. Läs mer»

Studenter kommer att välja bort Sverige
Många utländska studenter kommer att välja bort svenska universitet och skolor. Det tror flera svenska rektorer blir resultatet av regeringens förslag att införa avgifter på utbildningarna. Läs mer»

Kritiker befarar avgift även för svenska studenter
Avgift för högre studier. Kritikerna befarar att regeringens beslut att avgiftsbelägga utomeuropeiska studenter i förlängningen kommer att ­betyda att även svenska ­studenter måste betala för sina studier. Läs mer»

Distans

Studier i solen ger tid för familjen
Distansutbildningar på svenska högskolor har mångdubblats de senaste tio åren. Över hundratusen svenskar läser i dag på distans. Många utnyttjar fördelen att utbildningen kan skötas nästan var som helst i världen om det finns en bra nätuppkoppling. Läs mer»

Var fjärde student pluggar på distans
Drygt var fjärde svensk student läser på distans. Majoriteten är kvinnor och de är betydligt äldre än övriga studenter. En del väljer att sadla om på hemma­plan, andra tar en time-out från livets ekorrhjul för att studera på distans från utlandet. Läs mer»