Alliansregeringens utbildningsmisslyckande

Det är nu ett år kvar till riksdagsvalet 2010. För fyra år sedan lovade allianspartierna guld och gröna skogar åt landets studenter, liksom åt alla dem som anser högre utbildning och forskning vara viktigt. Utbildningspolitiken var Folkpartiets absoluta paradfråga, men i stället för fler Nobelpris bäddar regeringen för försämrad kvalitet i den högre utbildningen. Låt oss ge några exempel, skriver Kajsa Borgnäs - ordförande s-studenter, Frida Johnsson - språkrör Gröna studenter och Mia Sand - ordförande vänsterns studentförbund på Newsmill idag. http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/16/alliansen-har-misslyckats-i-utbildningspolitiken

PRESSMEDDELANDE: Nu lanseras Utbildningsnyheter.nu

Vad händer egentligen med den svenska högre utbildningen?

S-studenter, Gröna studenter och Vänsterns studentförbund lanserar ett år innan riksdagsvalet 2010 denna bevakningssida ”Utbildningsnyheter.nu”.

Här publiceras varje vardag ett sammandrag av de viktigaste utbildningsnyheterna i landets media: debattartiklar, ledare, propositioner, motioner, nyhetsinslag/-artiklar, insändare. Ämnesområdena varierar, med ett gemensamt: det handlar om studenters situation, högskolorna och läget för den högre svenska utbildningen och forskningen.

Inför valet 2006 gick både regeringspartier och oppositionspartier till val på höjd kvalitet och satsningar på den högre utbildningen.

Under detta år inför valet 2010 samlar vi länkar till debatten om utbildningspolitiken på ett och samma ställe – så hoppas vi att valrörelsen 2010 faktiskt kan handla om vilken utbildning vi vill ha i framtiden.

Välkommen!

Studiemedlet höjs 350 kronor

Studiemedel: Ta bort taket – ledare
I dag får heltidsstudenten 7820 kronor i månaden; drygt 5000 är lån, resten bidrag. Vid årsskiftet höjs bidraget med 40 kronor och lånedelen med 310. Så länge studenten inte tjänar för mycket. Läs mer»

Utsatthet eller investering i framtiden? – ledare
Sverige har ett av världens mest generösa studiestöd, skrev utbildningsminister Jan Björklund och högskole- minister Tobias Krantz på DN Debatt igår och presenterade en höjning av studiestödet. Även fribeloppet höjs med cirka 30000 kronor. Förändringarna mötte både ris och ros. Läs mer»

Ett löfte är alltid ett löfte – ledare
Det regnar alltid på midsommar och Sveriges förenade studentkårer (SFS) blir aldrig nöjda. Se där, två sanningar som ingenting verkar kunna rucka på. Läs mer»

Björklunds studentflirt gick inte hem
Regeringen utlovar 350 kronor mer i månaden från årsskiftet i höstens budget. Kristina Ekholm, ordförande i Uppsala studentkår, är inte nöjd med nivån. Läs mer»

"Det är inte tillräckligt", säger Uppsalastudenter
Trots regeringens förslag om att höja studiemedlen med 350 kronor anser studenterna i Uppsala att höjningen inte är tillräcklig. Läs mer»

Studiemedlen höjs med 350 kronor i månaden
Regeringen vill höja studiemedlen. Förslaget innebär att en student som har fullt studiemedel får 350 kronor mer i plånboken varje månad efter nyår. Året därpå vill regeringen också höja fribeloppet. Läs mer»

"Bra men inte tillräckligt"
Bra, men inte tillräckligt. Så tar studenterna i lunchruschen på Folkes livs vid Rackarberget emot regeringens löfte om 350 kronor mer i månaden nästa år. Läs mer»

”Höjningen är inte tillräcklig”
Efter nyår får du 350 kronor mer i plånboken varje månad. Men de extra slantarna är till största delen lån. – Höjningen räcker inte för att alla studenter ska få en trygg ekonomisk situation, säger Christian Stråhlman, ordförande för Lunds universitets studentkårer, Lus. Läs mer»

”Pengar räcker inte – trots fullt studielån”
Regeringen vill ge 200 miljoner kronor till studenterna. Men trots höjningen av studiemedlet och fribeloppet har studenterna svårt att få ekonomin att gå ihop. – Även om jag tar fullt lån räcker inte pengarna, säger KTH-studenten Daniel Henell till Nyteknik.se. Läs mer»

350 kronor mer till studenter
Regeringen vill höja studiemedlen så att en student med fullt studiemedel får 350 kronor mer i plånboken per månad efter nyår. Året därpå vill regeringen också höja fribeloppet. Läs mer»

Studenter går back varje månad
Enligt Swedbanks beräkningar av studenters ekonomi, så går en genomsnittlig student i år back med 30 kronor i månaden om han eller hon bara lever på studiemedel. Läs mer»

350 kronor mer till studenter
Regeringen vill höja studiemedlen. Förslaget innebär att en student som har fullt studiemedel får 350 kronor mer i plånboken varje månad efter nyår. Året därpå vill regeringen också höja fribeloppet. Läs mer»

Höjda studiemedel
Regeringen vill höja studiemedlen. Förslaget innebär i praktiken att en student som har fullt studiemedel efter nyår får 350 kronor mer i plånboken varje månad. Läs mer»

Studenter välkomnar höjt stöd
Efter nyår höjs studiemedlen med 430 kronor i månaden. Och från 2011 höjs också beloppet för hur mycket man får tjäna innan studiemedlen reduceras. Läs mer»

Fortsatt tufft för studenter trots höjning
Höjda studiemedel. Men det blir ändå fortsatt tufft att vara student. – Det är tur att man har sina föräldrar, säger marknadsföringsstudenten Martin Svensson. Läs mer»

Studenter tveksamma till höjda studiemedel
Gävle Många av landets omkring 400 000 studenter med studiemedel har väntat på en höjning. Nu lämnar regeringen besked inför budgeten 2010. Höjningen nästa år blir 352 kronor i månaden för de med fullt studiemedel. År 2011 höjs också fribeloppet, vilket gör att en student kan arbeta mer innan studiemedlet minskas. Läs mer»

"En tusenlapp mer skulle göra skillnad"
Studenter med barn har rätt till ett barntillägg men trots det har många föräldrar svårt att få ekonomin att gå ihop. 27-åriga studenten och småbarnsmamman Mariana Simion Rönngårdh är besviken på dagens höjning. Läs mer»

Höjning får både ris och ros
Nästa år lättar det hårda ekonomiska trycket på landets alla studenter något, sedan regeringen presenterat en höjning av studiestödet i höstbudgeten. Läs mer»

Studenter positiva till bidragshöjning
Regeringen föreslår en höjning av studiemedlen med cirka 350 kronor per månad från och med årsskiftet. De studenter som P4 Västmanland talat med välkomnar förslaget. Läs mer»

Studenter hade gärna sett större höjning
Landets studenter kan få 350 kronor mer i månaden efter nyår. Det enligt ett förslag från regeringen. Ett välbehövligt bidrag men frågan är om det är tillräckligt. Läs mer»

"Det är bra men inte tillräckligt"
350 kronor mer i månaden från 1 januari 2010 och 30 000 kronor i höjt fribelopp från 1 januari 2011. Så ser regeringens höstbudget ut för studenter. Men är det tillräckligt? Och vem betalar höjningen? Läs mer»

Studenter välkomnar höjda bidrag
Nu ska studiemedlen höjas. Det föreslår regeringen i den kommande höstbudgeten och efter årsskiftet ska varje student få 350 kronor mer i plånboken varje månad. Läs mer»

Studenter ska få mer pengar i plånboken
Studiemedlen höjs med omkring 350 kronor vid årsskiftet, enligt ett förslag för regeringen. Både studiebidraget och lånedelen höjs, och året därpå höjs även fribeloppet så att studenter kan tjäna drygt 136 000 kronor vid sidan av skolan utan att bli av med CSN-pengarna. Läs mer»

Äldre studenter

Tuff omställning för äldre studenter
Många vill studera när arbetsmarknaden vacklar. Men hur klarar du försörjningen om du tidigare jobbat och ska tillbaka till skolbänken igen? Ekonomin får sig en rejäl knäck. Läs mer»

Studieavgifter i Irland

Nu införs studieavgifter i Irland
Slutet nalkas för avgiftsfri högre utbildning i Irland. Nu är t.o.m. datumbestämt. I september 2010 kommer avgifter att införas, dvs. om inte ett politiskt mirakel inträffar. Läs mer»

Privata högskolor - Australien

Problemen i Australien beror på privata högskolor
Det är regeringens fel att Australiens goda rykte som destination för studenter från hela världen hotas. Och det handlar inte om att lärosätena bara tänker på sina inkomster, vilket sägs i en rapport från Lowy Institute,en oberoende tankesmedja. Enligt rapporten är roten till problemen dels den stadigt ökande marknadsinriktning som kom när studieavgifterna släpptes fria, dels underfinansieringen från statens sida som har gjort lärosätena alltmer beroende av dessa avgifter. Läs mer»