Avgifter och kvalitet - stridsfråga

Fem punkter för kunskap – ledare
Ett år kvar till valet. Det kommande riksdagsvalet beskrivs som en duell mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Men hur de ska lösa Sveriges verkliga problem är oklart. Därför listar DN:s ledarredaktion med start i dag de viktigaste förslagen för nästa mandatperiod. Vi börjar med kunskapen.
http://www.dn.se/opinion/huvudledare/fem-punkter-for-kunskap-1.955427

Onämnbara avgifter – ledare
Låt avgifterna för utländska studenter bli startskottet för en öppen debatt om social utjämning och utbildningskvalitet. Avgiftsfrihet är inget mål i sig.
http://www.dn.se/opinion/huvudledare/onamnbara-avgifter-1.953456

Studieavgift risk för utbildningskvalitén
Från höstterminen 2011 måste utomeuropeiska studenter som vill läsa i Sverige betala för sig, föreslår regeringen. Kritiker vid Umeå universitet ser det här som första steget mot studieavgifter också för svenskar och något som kommer att få internationella studenter att välja bort Sverige.
http://www.sr.se/cgi-bin/vasterbotten/nyheter/artikel.asp?artikel=3106737

Sovplats för studenter

Bygg små och billiga lägenheter för studenter och unga! – pressmeddelande
Varje termin står många studenter utan bostad och problemet fortsätter ofta även längre in på terminen. Den redan allvarliga bostadsbristen på många orter har förvärrats av stora ungdomskullar i kombination med den rådande lågkonjunkturen vilken har lett till att fler vill börja studera. I en rapport som TCO idag presenterar tillsammans med Stockholms universitets studentkår (SUS) ser man dock inte bostadsbristen som något nytt.
http://www.tco.se/Templates/Page1____238.aspx?DataID=9203


Alla studenter får sovplats
Bostadssituationen bland Göteborgs studenter verkar inte vara så hopplös som man tidigare befarat. Trots nästan 2 000 fler studenter än förra året, säger man på Boplats Göteborg att ingen behöver vara utan sovplats.
http://svtplay.se/v/1695089/alla_studenter_far_sovplats

Fribeloppet orimligt

"Det är helt orimligt"
Under onsdagen besökte den nya högskole- och forskningsminister Tobias Krantz Uppsala universitet. Och fick kritik för fribeloppet. – Det är helt orimligt att man har två krav på sig som student när det kommer till hur mycket pengar man får tjäna, sa studenten Johan Falkman till SR.
http://www.nyteknik.se/special/teknikutbildningar/article638731.ece

Ressugna lockas av svenska distansstudier

Ressugna lockas av svenska distansstudier
Den nyaste trenden för svenska distansstuderande är att läsa hela utbildningar via nätet och även göra sin praktik utomlands.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/ressugna-lockas-av-svenska-distansstudier-1
.955373

Karriären i fokus

Karriären i fokus
En avgörande framtidsfråga för de flesta studenter är hur de ska kunna få arbete efter avslutad utbildning. Den frågan stod i fokus vid en träff på universitet i Luleå på torsdagen - och den frågan står också i fokus för en granskning som Riksrevisionen gör.
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4880252

Ikea storsatsar på universitetet
Ikea och Växjö Universitet har kommit överens om ett samarbete som omfattar minst 2,5 miljoner kronor årligen under de kommande tio åren.
http://www.sr.se/cgi-bin/kronoberg/nyheter/artikel.asp?artikel=3105960